DCA Publikationer
Ny søgning

Tørring og lagring af korn og frøafgrøder
DJF rapport Markbrug, nr. 145, 2010

Af Erik Fløjgaard Kristensen, Inst. for Biosystemteknologi, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Korn og frøafgrøder repræsenterer store værdier for landbrug og samfund. For at sikre afgrødernes kvalitet er der behov for effektive anlæg til tørring samt gode lagringsfaciliteter. Ifølge WHO/FAO går ca. 10 procent af verdens kornproduktion tabt på grund af mangelfuld tørring og dårlige lagringsforhold.
Denne rapport giver en oversigt over de grundlæggende principper for tørring af korn og frø, samt en beskrivelse af, hvilke forhold der er bestemmende for, hvornår afgrøden kan lagres uden risiko for beskadigelse på grund af angreb af svampe og skadedyr. Desuden gennemgås funktionsprincippet og nogle dimensioneringsregler for traditionelle tørringsanlæg anvendt under danske forhold. Rapporten er baseret på viden opbygget ved Institut for Jordbrugsteknik (1. januar 2010: Institut for Biosystemteknologi), Århus Universitet, gennem forsknings- og udviklingsprojekter indenfor området korn- og frøteknologi, suppleret med viden fra den internationale litteratur om emnet.


Hent PDF   Bestil (75 kr/stk)