DCA Publikationer
Ny søgning

Kan de professionelle køkkener være vejen frem til mere sund og mindre klimabelastende mad til danskerne?
DCA rapport, nr. 237, 2025

Af Nicoline F.A. Frøstrup, Mette H. Løbner, Jonas Y. Junge, Emilie B. Hansen & Ulla Kidmose

Rapporten undersøger, om danskernes møde med sund og mindre klimabelastende mad i kantiner, rundt i Danmark, kan have en betydning for, hvad de indtager derhjemme (spillover-effekt). Gennem en litteraturgennemgang, interviews og en spørgeskemaundersøgelse undersøges det, hvilke tiltag der findes til at fremme mere sund og mindre klimabelastende madvaner, samt hvilke tiltag, der anvendes i kantiner i Danmark, og hvordan de modtages af gæsterne i kantinerne, samt hvorvidt tiltagene påvirker gæsternes madvaner i deres egen husstand.
En litteraturgennemgang er blevet udført for at afdække hvilke tiltag i foodservice-sektoren, som ser ud til at fremme indtaget af sund og mindre klimabelastende mad. Madprofessionelle fra 14 kantiner blev interviewet om hvilke tiltag, de havde implementeret i kantinen, og deres erfaring med tiltagene i forhold til at fremme sunde og mindre klimabelastende madvaner. En spørgeskemaundersøgelse blev udført i syv kantiner for at undersøge gæsternes oplevelse af og tilfredshed med tiltagene samt en eventuel spillover-effekt. Overordnet indikerer resultaterne i rapporten, at der er en vis grad af spillover-effekt. Der er dog også gæster, der oplever at kantinen ikke har en effekt på deres madvaner i hjemmet.


Hent PDF   Bestil (0 kr/stk)