DCA Publikationer
Ny søgning

Forældreperspektiver på børn og unges madvaner
DCA rapport, nr. 231, 2024

Af Alice Grønhøj, Kristina Thomsen, Tino Bech-Larsen og Ekaterina Salnikova

Hvordan forsøger forældre at påvirke deres børn, når det gælder sunde og klimavenlige spisevaner? Via et litteraturreview, kvalitative interviews med 21 forældre og en spørgeskemaundersøgelse med 1.608 forældre til børn mellem 2-16 år, afdækkes forældres prioriteringer og strategier i madsocialiseringen af deres børn. Resultaterne viser, at forældre har størst indflydelse på små børns spisevaner, men fortsætter med at påvirke dem gennem barndommen. Forældrene viser sig overordnet at have en god forståelse for, hvilke strategier der generelt anses som enten fremmende (fx selvregulering) eller mindre hensigtsmæssige (fx belønning og kontrol) for deres børns sunde og klimavenlige spisevaner. De rapporterer således også en højere grad af opfattet succes med deres madsocialisering ved anvendelse af de fremmende strategier, mens de hæmmende strategier er forbundet med en opfattelse af mindre succes. Bæredygtighed og hensyn til klima prioriteres generelt mindre end sundhed af forældrene, og villighed til at spise mere klimavenligt afhænger bl.a. af forældrenes madlavningskompetencer og viden om fødevarers effekter på sundhed og klima. Rapportens resultater kan bruges til at fremme sundere og mere bæredygtige spisevaner i danske familier.

Hent PDF   Bestil (0 kr/stk)