DCA Publikationer Tilvænning til mindre sød smag og brug af sødemidler, samt præference for sød smag fra barndom DCA rapport, nr. 179, 2020 Af Line Pedersen, Kamilla Hall Kragelund og Ulla Kidmose Vi har en medfødt præference for sød smag, som især er høj i barndommen og i teenageårene og som derefter mindskes hos voksne. Den høje præference for sød smag fra fødslen giver spædbørn en præference for morens brystmælk, og gennem barndommen, hvor vi har brug for tilstrækkelig med energi, er det en fordel med en præference for søde og mere energitætte fødevarer, som f.eks. frugt. Den medfødte præference for sød smag har evolutionært set været en fordel, men i dag, hvor der findes rigtig mange søde, energitætte fødevarer, så er et højt indtag af sukker blevet et sundhedsmæssigt problem. Derfor er det vigtigt at kunne reducere vores sukkerindtag og helst uden at påvirke forbrugerens smagsoplevelse for meget. På den baggrund gennemgår rapporten den eksisterende videnskabelig litteratur inden for to problemstillinger: 1) om forbrugerne kan vænne sig til mindre søde fødevarer og fødevarer sødet med sødestoffer uden at det påvirker smagsoplevelsen, samt 2) om indtag af sød smag i barndommen påvirker præferencen for sød smag senere i livet, når det gælder sukker og sødestoffer. |