DCA Publikationer Frugtkvalitet af æblesorter Grøn Viden Havebrug, nr. 178, 2010 Af Birka Falk Kühn ![]() Frugtkvaliteten er bestemt ved fysiske og kemiske analyser samt ved hjælp af et smagspanel. Æblesorterne dækker perioden fra tidligt modnende (spiseklare) sorter som Discovery og Sunrise over tidlige efterårssorter som Gråsten og Amorosa, til de senere efterårssorter Ingrid Marie og Cox’s Orange, og endelig vintersorterne Gloster og Jonagold-kloner. Resultaterne af frugtkvaliteten varierer for de enkelte sorter lidt fra år til år. Generelt er sorternes frugtkvalitet ved optimal spisemodenhed karakteristisk på hver sin måde. Således er frugter af sorten Summerred noget bløde, mens Discovery og Sunrise har faste frugter. Frugter af Summerred er syrlige, mens frugter af Gala er søde i smagen. De fleste sorter dyrket herhjemme er dog hverken søde eller syrlige i smagen, men har et harmonisk afstemt forhold mellem indholdet af sukker og syre. Alle bedømte sorter har en æblesmag over middel. Meget aromatiske er især sorterne Aroma og Elshof. Alle sorterne har en god spisekvalitet. Spisekvaliteten vurderes af smagspanelet og er et udtryk for, hvor godt dommerne syntes om sorten, når alle smagsegenskaberne blev taget i betragtning (både konsistens og smag). Spisekvaliteten får specielt høj bedømmelse hos sorter, der tillige er friske, saftige og sprøde. |